ورق کامپوزیت
ا
ختصاصی طلوع باند: ورق کامپوزیت از جمله مصالح پیشرفته معماری مدرن است که بیش از پیش مورد توجه طراحان و مجریان ساختمان قرارگرفته است. استقبال فراوان از این محصول به عنوان یکی از مصالح مورد استفاده در نمای ساختمانها بیانگر، کیفیت مناسب و عدم وجود هرگونه محدودیت در طراحی و اجرای آن است.
ورقهای آلومینیومی کامپوزیتی، صفحات مسطحی هستند که از سه لایه شامل دو ورق بیرونی از جنس آلومینیوم و یک لایه مرکزی غیر آلومینیومی، تشکیل شدهاند.
لایه مرکزی میتواند از جنس پلیاتیلن، پلی یورتان و یا مواد معدنی باشد. این سه لایه با استفاده از چسب پلیمری به هم متصل میشوند. روی سطح ورق کامپوزیت با یک لایه فیلم محافظت میشود.
در اجرای نماهای مختلف ساختمانی یک لایه کامپوزیت محافظ روی سطح نما با قابلیت پذیرش رنگها و طرحهای مختلف استفاده میشود و با توجه به نوع کاربری نمای داخلی یا نمای خارجی رزینهای متفاوتی را روی آن اجرا میکنند.
ورقهای آلومینیوم کامپوزیت را میتوان به شکل انواع سنگ و چوب نیز اجرا کرد. ورق کامپوزیت ۹۰ درصد سبکتر از سیمان، ۷۰ درصد سبکتر از شیشه و ۵۰ درصد سبکتر از ورق آلومینیوم معمولی است.
مشخصات فیزیکی و مکانیکی ورق کامپوزیت به این شرح است:
مقاومت گرمایی: مقدار مقاومت با توجه به جنس لایه مرکزی و ضخامت ورق متفاوت است. ضریب هدایت حرارتی ورقهای کامپوزیتی از ۰۲۴/۰ وات بر متر کلوین برای پلی یورتان تا ۰۵/۰ وات بر متر کلوین برای مواد معدنی متفاوت خواهد بود.
عایق صوتی: میزان کاهش صدا برای پلی یورتان حدود ۲۵ دسیبل و برای مواد معدنی حدود ۳۰ دسیبل اندازهگیری شده است.
فاصله بین نگهدارندهها در کاربردهای معمولی بین ۳ تا ۵ متر است.
ضخامت ورق کامپوزیتی میتواند بین ۴۰ میلیمتر تا ۲۰۰ میلیمتر باشد.
دانسیته ورق آلومینیومی در محدوده ۱۰ کیلوگرم بر مترمربع و ۳۵ کیلوگرم بر مترمربع است. این مقدار با توجه به ضخامت فوم و فلز متفاوت خواهد بود.
دستهبندی انواع ورقهای آلومینیومی با توجه به میزان احتراق
محصولاتی که قابلیت اشتعال بالایی دارند: لایه مرکزی کامپوزیت ۱۰۰% پلیاتیلن باشد. این نوع کامپوزیت در دمای نسبتا کم نیز ذوب میشود و به سرعت آتش میگیرد.
محصولاتی که قابلیت اشتعال متوسط دارند: لایه مرکزی کامپوزیت دارای درصد زیادی از پلیاتیلن است و مقدار کمی نیز مواد معدنی دارد.
محصولاتی که قابلیت اشتعال کمی دارند:
لایه مرکزی کامپوزیت دارای درصد زیادی از الیاف معدنی و درصد بسیار کمی از پلیاتیلن باشد.
سیستمهای نصب ورقهای کامپوزیت ورق آلومینیوم:
سیستم ثابت نصب ورقهای کامپوزیت ورق آلومینیوم (FIX): در این سیستم ورقها به صورت ثابت با اتصالات پیچ و پرچ و نبشی به سازه آهنی اتصال داده میشوند.
سیستم ریلی نصب ورقهای کامپوزیت ورق آلومینیوم (Hang): در این روش بر روی ورقهای کامپوزیت بعد از برش و مونتاژ، شیارهای چکمهای ایجاد میشود. این ورقها بر روی ریلهای آلومینیومی قابل رگلاژ نصب میشوند و امکان برداشت هر ورق به صورت جداگانه خواهد بود.
پایداری بالا در برابر پوسته شدن رنگ و مسطح بودن پوشش:
ورق کامپوزیت آلومینیوم در دمای بالا با مواد سفت کننده مولکولی با عملکرد بالا پیوند برقرار میکند تا به بالاترین سطح از لحاظ پایداری در برابر پوستهشدن برسد.
سبکی و پردازش ساده:
ورق کامپوزیت آلومینیوم به علت سبکی میتواند منجر به کاهش فاجعه در زمینلرزهها شود و به آسانی قابل پردازش است. سلسله مراتبی همچون بریدن، تسطیح کردن، نورد کردن و چند نوع شکلدهی با زاویه قائمه با ابزار ساده نجاری قابل انجام است تا کار نصب ورق سریع و راحت شود و در نتیجه از میزان هزینهها کاسته شود. همچنین قابلیت انعطافپذیری ورقها، کمک زیادی به طراحان در ابداع طرحهای مدرن کرده است.
سادگی نگهداری:
در مکانهایی که میزان آلودگی بسیار شدید باشد نیز ورق کامپوزیت به راحتی با مواد پاککننده و شویندههای طبیعی تمیز میشود.
پایداری در برابر ضربه:
پایداری در برابر ضربه و سختی ورق بسیار بالا است و لایه پوششی در برابر خم شدن نمیشکند و در شرایط وزش باد و یا طوفان شن تخریب نمیشود.
بدون نیاز به شستشو:
از ویژگیهای ورق کامپوزیت تمیز ماندن آن است. رنگ این ورق حاوی نوعی رزین است که باعث میشود الکتریسیته ساکن در ورق به وجود نیاید و گرد و غبار به ورق جذب نشود.
قابلیت تعویض صفحات:
در صورت بروز هرگونه مشکل به دلیل سیستمهای موجود در نصب، این قابلیت وجود دارد که بتوان ورق آسیب دیده را تعویض کرد.
تنوع اجرا:
قابلیتهای بالای این مصالح باعث میشود که بتوان از سیستمهای متنوعی در زیرسازی آهن و در زیرسازی آلومینیومی استفاده کرد.
سرعت اجرای بالا:
فاکتورهای مهمی از قبیل ابعاد، روش اجرا، استفاده از مصالح زیرسازی سبک و ماشینآلات پیشرفته در سرعت بالای اجرای این نوع نما اثرگذار است.
قابلیت پردازش بالا:
برش، خم کردن، شیار دادن، انحنا دادن و پردازشهای دیگر روی این ورق به آسانی و با استفاده از ابزار معمول انجام میشوند.
کاربردهای ورق کامپوزیت آلومینیوم
پمپ بنزینها
دکوراسیون داخلی
پوشش سقفها
تابلوی فروشگاهها
غرفههای نمایشگاهی
نمای خارجی ساختمان
بازسازی نماهای قدیمی
ساخت ورق کامپوزیت آلومینیوم ۴ مرحله دارد:
آمادهسازی:
ورقهای هموار که با فولاد روکش شدهاند از صفحههای آلیاژ بسیار مرغوب آلومینیوم و منیزیم تهیه میشوند. گرد و غبار و ناخالصی از روی سطح ورقهای آلومینیوم با استفاده از تکنولوژیهای نوین از پاک میشوند. روی ورق نواری از اکسید قرار میگیرد و به این ترتیب نیروی چسبندگی ورق کامپوزیت افزایش مییابد.
روکش کردن:
دومین مرحله در تولید ورق کامپوزیت است که با استفاده از تجهیزات دقیق روکش کاری انجام میشود. این کار در محفظههای خالی از گرد و غبار انجام میشود که باعث میشود کیفیت روکش و ظاهر آن حفظ شود. عملیات دقیق در کورهها، کیفیت روکشها را از نظر انعطافپذیری و مقاومت در برابر آتش تضمین میکند.
کامپوزیت:
ابتدا ابتدا در مرحله تولید کامپوزیت جداسازی انجام میشود. خط تولید اتوماتیک گرمایی کامپوزیت نه تنها ورق را صاف و هموار میکند بلکه مهمترین اثر را روی آن میگذارد و استحکام ورق را افزایش میدهد. ورق آلومینیومی جلویی و ورق آلومینیومی پشتی با چسبی پلیمری قوی و محکم به یکدیگر چسبانده میشود.
مرحله پایانی همان مرحله صیقلدهی است. این کار یعنی به عمل آوردن کامپوزیت از نظر طول، عرض و قطر که هدف آن مطابقت محصول با استانداردهای مربوط به پارامترهای مختلف مقررات ملی است.
در ساخت ورق کامپوزیت از پلیاتیلن با وزن بسیار کم به عنوان ماده اولیه استفاده میشود که میتواند وزن ورق را تا حد زیادی کاهش دهد.
انواع پوشش ورقهای آلومینیوم کامپوزیت
پلیاستر (PE)
رزین پلیاستر محصولی است که از پلیمریزاسیون رزینهایی مصنوعی و از واکنش اسیدهای آلی دو عاملی و الکلهای چند عاملی به دست میآید و در پوشش دهی سطوح مختلف کاربرد دارد. رزین پلیاستر کمک میکند تا بتوان به سادهترین روش ورق آلومینیومی را رنگ کرد.
در این روش رنگ بدون هیچ لایه محافظی روی لایه آلومینیوم اجرا میشود. این نوع ورق در مقابل شرایط جوی و نور خورشید آسیب پذیر است؛ بنابراین بهتر است از این ورق در محیطهای بسته مانند دکوراسیون داخلی و نمای داخلی استفاده شود.
پلیاستر با توجه به مواد اولیه به کار رفته در ساخت رزین، میتواند به صورت اشباع و غیر اشباع باشد که هر دو نوع در پوشش دهی سطوح استفاده میشوند.
انواع رزین پلیاستر
رزین پلیاستر مقاوم به شعله: قطعه ساخته شده با این رزین، در صورت آتشسوزی شعلهور نمیشود و به صورت خودکار خاموش میشود و هیچگونه عوارضی بر سلامتی انسان نخواهد داشت. این رزین مناسب برای تولید قطعاتی است که قرار است در محیطهای بسته مانند فضای داخلی ساختمان، قطار و غیره استفاده شوند.
رزین پلیاستر نرم: این نوع رزین منعطف است و جهت بهبود خواص مکانیکی (کشش، خمش و ضربهپذیری) انواع رزینهای پلیاستری استفاده میشود.
ویژگی ورق آلومینیوم کامپوزیت با پوشش رزین پلیاستری:
ضد احتراق
استحکام بالا
عایق صوتی و حرارتی
مقاوم در برابر اشعه UV
مقاوم در برابر ضربه و شوک
استحکام کششی و خمشی بالا
مقاوم در برابر تغییرات آب و هوا
مقاوم بالا در برابر نفوذ هوا و رطوبت
مقاوم در برابر عوامل محیطی، فیزیکی و شیمیائی
پی وی دی اف (PVDF)
پوشش پلیوینیلیدین فلوراید یا همان فلوئورین کربن به دلیل داشتن لایه پلیمری و عنصر فلوئور از رنگ سطح ورق محافظت میکند و در برابر شرایط جوی، نور خورشید و شرایط اسیدی مقاوم است. قبل از اینکه رزین پی وی دی اف روی سطح ورق آلومینیوم اجرا شود یک لایه رنگ آستر از نوع پلی یورتان روی ورق زده میشود و بعد لایه رنگ به آن اضافه میشود.