مقـــالات مرتبط بـا ورق کامپوزیت

مقـــالات طــلوع بـــاند

1403/12/19 : تاریخ مطلب شیوه رنگ‌آمیزی و شکل‌دهی ورق کامپوزیت


شیوه رنگ‌آمیزی و شکل‌دهی ورق کامپوزیت

ورق های کامپوزیت به‌عنوان محصولی همه‌کاره، قابل بازیافت و با قابلیت نصب سریع و آسان شناخته می‌شود. از زمانی که استفاده از ورق کامپوزیت آلومینیوم در صنعت ساخت و ساز آغاز شد، ویژگی‌های آن رفته رفته بهبود پیدا کرد. به‌طوری که امروزه ورق کامپوزیت در طرح‌های متنوع، اشکال مختلف مونتاژ، رنگ‌های پرطرفدار در بازار عرضه می‌شود و شما می‌توانید با توجه به کاربردتان، بهترین و مناسب‌ترین نوع آن را انتخاب و تهیه نمایید. همچنین، ورق کامپوزیت آلومینیوم به‌عنوان یک ماده صنعتی محبوب در صنعت ساختمان بسیار تطبیق‌پذیر می‌باشد.

 

ورق کامپوزیت

رنگ‌آمیزی و شکل‌دهی ورق کامپوزیت

بسته به نوع صیقل‌دهی و جلا کاری مورد نظر، ورق کامپوزیت می‌تواند انواع مختلفی از رسیدگی و پوشش‌ها را دریافت کند. از رایج‌ترین رنگ‌های جلا کاری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • PVDF (پلی وینیل فلورینه). این محبوب‌ترین پوشش برای کاربردهای معماری در صنعت ساختمان بشمار می‌رود. در نسبت 70 به 30، رزین دارای ظرفیت تا شوندگی بالاتر می‌باشد. به‌علاوه، این ماده مقاومت بهتری در برابر پیری داشته و ورق کامپوزیت را در برابر اشعه ماوراء بنفش محافظت می‌کند.
  • FEVE (لومیفلون). FEVE نوعی پوشش با ساختاری بسیار شبیه به PVDF بوده، اما دارای سختی بیشتر و انعطاف‌پذیری کمتر است. این ویژگی امکان دستیابی به محدوده براقیت بیشتری برای ورق کامپوزیت را فراهم می‌کند.
  • HDPE (پلی‌استر با دوام بالا). از سوی دیگر، رنگ HDPE، طیف بالایی از براقیت و برخی از پرداخت‌های خاص مانند سطوح بافت‌دار را امکان‌پذیر می‌کند. این رنگ جلا کاری نیز یکی دیگر از رنگ‌های رایج مورد استفاده در کاربردهای مختلف می‌باشد.

پرداخت ها و جلاکاری‌های جامد، فلزی و خاص نیز از جمله موارد دیگر برای شکل‌دهی نهایی ورق‌های کامپوزیت بشمار می‌روند. ورق کامپوزیت آلومینیوم اجازه می‌دهد تا تعداد زیادی از پرداخت‌ها و صیقل کاری‌های مختلف بر روی آن انجام شود. علاوه بر این، می‌توان آن را با هر رنگی از نمودار رنگ RAL تطبیق داد. با گذشت زمان، روکش‌های خاصی با جلوه‌های از نوع بافت، تقلید از چوب یا بتن، یا رنگین‌ کمانی با جلوه‌های نورپردازی ویژه اضافه شده‌اند.

رنگ‌های ثابت و متالیک را می‌توان جزء سایر رنگ‌های پرطرفدار برای ورق کامپوزیت معرفی نمود. روکش‌های جلا کاری همگن بوده و به سختی قابلیت رنگ پذیری آن‌ها هنگام تابش نور دچار تغییرات می‌شود. آن‌ها احساس استحکام را به نما می‌دهند و به‌راحتی با سایر پرداخت‌ها ترکیب می‌شوند. رنگ‌های متالیک، بسیار شبیه به رنگ‌های مورد استفاده در بخش خودروسازی می‌باشند. این رنگ‌ها با توجه به تابش نور خورشید، سایه خود را تغییر داده و برای نماهای بزرگ و پروژه‌های برجسته بسیار مناسب هستند. جلوه‌های بافتی، سطوح مات یا براق، سطوح رنگین‌کمانی و روکش‌های چوبی از جمله سایر پرداخت‌ها و جلاکاری‌های خاص هستند. دائماً پیشرفت‌های فناوری جدید را می‌توان در صنعت ساخت ورق کامپوزیت مشاهده نمود.

 

ورق کامپوزیت

 

فرم دهی شکل‌های غیرممکن و پیچیده در نمای ساختمان

ورق کامپوزیت آلومینیوم را می‌توان به روش‌های مختلفی تبدیل و فرم دهی کرد. از جمله آن‌ها می‌توان به روش پانچ کردن اشاره نمود که امکان ایجاد اشکال از نوع نوک تیز را روی سطح ورق ایجاد می‌کند. همچنین، با استفاده از این روش، ایجاد نقشه‌ها یا فرم‌های مختلف نیز مطابق با نیاز کارفرما امکان‌پذیر می‌شود. به‌علاوه، خم کردن توسط غلتک، برای دستیابی به اشکال منحنی مختلف یکی دیگر از روش‌های فرم دهی می‌باشد. از جمله سایر شیوه‌های مرسوم می‌توان به مهر زنی و حکاکی توسط دستگاه CNC برای ایجاد نقش برجسته و شکل‌دهی سه بعدی برای نمایش حجم‌ها روی سطح صاف اشاره نمود. این شیوه‌های شکل‌دهی ورق کامپوزیت آلومینیوم به آن قابلیت تطبیق‌پذیری ویژه‌ای می‌دهد تا برای ساخت طرح‌های مخاطره آمیز و خلاقانه استفاده شود.

به‌علاوه، این ویژگی‌ها ورق کامپوزیت را  به یک ماده ‌ایده‌آل برای ترکیب و ساختن قسمت‌های نما تبدیل می‌کند. فراتر از تصویر معمولی یک نمای مسطح دارای سیستم تهویه، به سادگی قابل مشاهده است که چگونه می‌توان از ورق کامپوزیت برای پروژه‌های برجسته‌تر و طرح‌های خلاقانه استفاده کرد. یکی از خاصیت‌های منحصر به فرد استفاده نمودن از ورق کامپوزیت آلومینیوم این است که به ساختمان‌ها کمک می‌کند تا به ویژگی خاصی دست یابند که می‌تواند توجه تعداد زیادی از مردم را به خود جلب کند.

 

انواع فرم دهی ورق کامپوزیت با جزئیات بیشتر

  1. پانچ کردن و قالب زدن. ورق کامپوزیت را می‌توان با پانچ و قالب CNC برش داد. نتیجه استفاده از این شیوه از ایجاد الگوها و سبک‌های هنری گرفته تا نقاشی‌های پیچیده و دقیق روی نمای ساختمان متغیر است.

 

 

  1. خم کردن با غلتک. ورق کامپوزیت را می‌توان به‌راحتی با رعایت حداقل شعاع خمشی لازم خم کرد. برای انجام این کار، بهتر است از دستگاه‌های خم کن با رول 3/4 استفاده شود که کارایی بیشتری داشته و دارای عملکرد دقیق می‌باشند. با خم کردن ورق می‌توان ستون‌ها را پوشاند و گوشه‌ها را با ظاهری گرد پنهان نمود.
  2. شکل‌دهی سه بعدی. فرآیند شکل‌دهی سه بعدی، علاوه بر استفاده در ساخت ورق‌های کامپوزیت آلومینیوم می‌تواند برای سیستم‌های آویز، به‌منظور ایجاد سطوح سه بعدی پیش بینی شده نیز استفاده شود.

     

     


     

  3. مهر زنی و حکاکی نمودن روی ورق‌های کامپوزیت. با محدودیت‌های بیشتر نسبت به تغییرات قبلی، متوجه می‌شویم که بر روی ورق، از طریق ایجاد اصلاحات در عمق آن، می‌توان حکاکی‌هایی را ایجاد نمود که بدون نیاز به برش آن، فرم‌هایی ایجاد می‌شود.

 

ورق‌های کامپوزیت مقاوم

ورق‌های مقاوم بسته به ترکیب بکار رفته در هسته معدنی داخلی ورق کامپوزیت، ویژگی‌های مناسبی خواهند داشت. به‌عنوان مثال، این نوع ورق‌ها در هنگام آتش سوزی یا چکش خواری از مقاومت بیشتری برخوردار خواهند بود که در ایجاد دگرگونی‌های خلاقانه در نماهای بیرونی ساختمان جنبه بسیار مفیدی دارند. همان‌طور که در قسمت جلا کاری و پرداخت ورق کامپوزیت آلومینیوم توضیح داده شد، با پیشرفت چشمگیر و پیوسته تکنولوژی، برای ورق‌های کامپوزیت، هسته‌های معدنی جدیدی در حال ایجاد شدن هستند. ایجاد و تولید هسته‌های معدنی جدید و پیشرفته به گونه‌ای صورت می‌گیرد که مقاومت خاصی به ورق‌های کامپوزیت داده و آن را برای استفاده در شرایط مختلف سازگارتر کند.

 

انواع ورق کامپوزیت

  • یکی از انواع مختلف ورق کامپوزیت مدل FR می‌باشد. ورق نوع FRیا ورق کامپوزیت ضد حریق (بازدارنده آتش) شامل یک هسته بازدارنده آتش داخلی است که از رزین‌های ترموپلاستیک با بار معدنی ساخته‌شده است. واکنش آن به طبقه‌بندی آتش سوزی B-s1، d0 (طبق UNE EN 13501-1:2007)، آن را به یک ماده پوششی تبدیل می‌کند که به اکثر نیازهای معماری پاسخگو می‌باشد.
  • A2 یکی دیگر از انواع ورق کامپوزیت می‌باشد. در مورد ورق کامپوزیت A2 باید گفت، این یک ورق غیر قابل احتراق است که از یک هسته معدنی ساخته‌شده است تا بالاترین الزامات نظارتی طبقه‌بندی آتش را برآورده کند. واکنش آن به طبقه‌بندی آتش سوزی آن را به راه‌حل ایده‌آل برای روکش‌کاری ساختمان‌های بلند تبدیل می‌کند.

 





   نظرات :  

 


از طریق فرم زیر نظرات، پیشنهادات و انتقادات خود را برای ما ارسال نمائید.

ساعت و تاریخ :

10:54- 1404/1/15

 

 

 

 

 

برای تماس مستقیم و دریافت پشتیبانی از طریق گروه تولـیدی طــلوع فرم مندرج در لینک روبرو را به دقت پرنمایید.

کلیه حقوق مادی و معنوی برای گروه تولـیدی طــلوع محفوظ می باشد.

All rights reserved © www.TolooBond.Com